Την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή του έκτακτου επιδόματος αλλά και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πίεση στο προσφυγικό εκφράζουν οι Θεσμοί στην πρώτη έκθεση που υπέβαλαν στον ESM.

Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ταμείου «σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα τα προταθέντα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στην διαδικασία όσο και στην ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του MoU, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις».

«Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το "μαξιλάρι ασφαλείας" σε ότι αφορά το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον».

Τα κράτη μέλη, όπως μεταδίδει το Reuters θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5 Δεκεμβρίου.

Κυβερνητική πηγή όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε πως αν και διατυπωμένη σε σκληρή γλώσσα, δίδεται τεχνικά η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία.

Τέλος, για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η ελληνική εκτίμηση είναι πως θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα, με την προσθήκη ότι όλες οι συναντήσεις των δύο ηγετών κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν σε «πολύ καλό και ήπιο κλίμα, ανεξαρτήτως διαφορών δηλαδή».

Πηγή: www.euro2day.gr

Leave your comment